Friday, January 06, 2006

Poet controversat, Romanian National News Agency, Jan 6 06

Romanian National News Agency (Rompress)http://www.rompres.ro

Montreal, 5 ian /Rompres/ - Poetul canadian de origine română Irving Layton, ale cărui poeme curajoase, fie satirice, fie erotice, au modelat într-un stil inconfundabil peisajul literaturii canadiene, a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 93 de ani, informează Canadian Press consultată de Rompres.

Diagnosticat încă din 1994 cu necruţătoarea maladie Alzheimer, Layton a încetat din viaţă la Maimonides Geriatric Centre.

Layton s-a născut la Târgu Neamţ la data de 12 martie 1912 şi a purtat pentru un an numele de Israel Pincu Lazarovitch. Părinţii săi i-au schimbat numele după ce au emigrat la Montreal în 1913.

Poet controversat, Layton s-a descris la un moment dat drept "un nebun tăcut, niciodată străin de lacrimi", care scrie poezii pentru a intra în bucluc."Mai întâi a fost Irving Layton şi apoi am venit şi noi ceilalţi", a precizat în amintirea celui dispărut scriitorul şi cantautorul Leonard Cohen, într-un e-mail transmis din Los Angeles publicaţiei Montreal Gazette, după aflarea veştii nefericite. "El este cel mai mare poet al nostru, campionul neîntrecut al liricii noastre. (Maladia) Alzheimer nu a putut să-i oprească spiriul viu şi la fel nu va putea nici moartea", a mai adăugat Cohen.

Autor a peste 50 de volume de poezie, Layton a încetat din viaţă la centrul geriatric din Cote St. Luc, locul unde a fost internat în ultimii cinci ani din viaţă din cauza maladiei Alzheimer.

Ceremonia funerară va fi organizată duminică.Odată descris drept "un Picasso şi o Mae West a poeziei", Layton va rămâne viu prin viaţa poeziilor sale dar şi prin personalitatea sa molipsitoare, prin opiniile sale care dădeau naştere mereu la controverse, prin felul său de a iubi viaţa, prin provocările pe care le lansa mereu şi prin calităţile sale de dascăl.

Layton a început să scrie poezie abia după vârsta de 30 de ani. La un moment dat, rugat să explice de ce i-a trebuit atât de mult timp pentru a se exprima în versuri, poetul a povestit că la vârsta liceului îi plăcea să citească clasici precum Wordsworth şi Byron şi "în mod firesc ajunsesem să cred că pentru a fi poet, trebuie să fi fie englez, fie mort, însă de preferat să fi amândouă".

Prima sa colecţie de poezii, "Here and Now" (Aici şi Acum), a văzut lumina tiparului în 1945.

Profesor de engleză la nivel de liceu şi universitate, spiritul critic şi contestatar al lui Irving Layton şi-a pus amprenta asupra a generaţii de elevi. Unul dintre aceşti elevi a fost Irwin Cotler, în prezent ministrul canadian al justiţiei.La aflarea veştii despre moartea artistului, ministrul canadian al justiţiei s-a referit la Irving Layton numindu-l "omul care m-a învăţat cum să gândesc". "Aşa cum îmi amintesc, am învăţat foarte puţină fizică, matematică sau chimie în şcoală. În schimb îmi plăcea la nebunie literatura şi filosofia. A fost o inspiraţie pentru mine şi în acele zile şi aşa a rămas şi în prezent. A fost un mentor, un coleg şi un prieten", a susţinut oficialul canadian.

În anii '50, Layton a devenit unul dintre mentorii tânărului Leonard Cohen, cei doi păstrând o relaţie apropiată de prietenie şi după ce Cohen a dobândit recunoaţşterea internaţională pentru muzica sa.

"L-am învăţat cum să se îmbrace iar el m-a învăţat cum să trăiesc veşnic", a declarat Leonard Cohen despre relaţia sa cu Irving Layton. Recunoaşterea calităţilor lirice ale lui Layton a venit în 1951, odată cu publicarea colecţiei de poeme "The Black Huntsmen". După aceasta, activitatea sa artistică a devenit extraordinar de prolifică, poetul publicând câte un volum pe an din 1951 până în 1991.

Deşi poezia reprezinte fără îndoială domeniul său de excelenţă, Irving Layton a mai publicat şi două cărţi de eseuri şi a editat şi o antologie canadiană de poezie de dragoste.

Pe măsură ce a înaintat în vârstă, opinia sa despre natura umană a devenit din ce în ce mai sumbră. "Holocaustul este simbolul meu. Dacă citeşti poeţii contemporani nu ai să ştii nicioadtă în ce lume barbară te afli. Omul uită foarte uşor ce bestie înfricoşătoare poate să fie. Vreau să le reamintesc mereu oamenilor cât de aproape sunt de dezastru", susţinea el.

În 1976 poetul a primit titlul de Ofiţer al Ordinului de Canada. Comitetul italian pentru Premiul Nobel l-a nominalizat de două ori pe Layton pentru Premiul Nobel pentru Literatură, iar în 1993, poetul canadian de origine română a devenit primul maestru al liricii din afara Italiei distins cu Premiul Petrarca pentru Poezie.

ROMPRES

0 Comments:

Post a Comment

<< Home