Tuesday, January 10, 2006

DW-World.de, Germany article Jan 8

http://www2.dw-world.de/romanian/kultur/1.167160.1.html
Ştiri culturale
January 8, 2006

Calendarul pricipalelor manifestări ale „Anului Mozart”; pianistul-poet Alfred Brendel la 75 de ani; ce oferă vizitatorilor oraşul portuar elen Patras, capitala culturală europeană în 2006; la moartea poetului canadian, originar din România, Irving Layton.

La Salzburg seria manifestărilor dedicate în acest an celui mai de seamă fiu al oraşului începe cu un spectacol în aer liber pe 27 ianaurie, când se împliniesc 250 de ani de la naşterea lui Wolfgang Amadeus Mozart. Tot atunci se deschide şi expoziţia „Viva! Mozart 2006“. Şi festivalul din Salzburg se va afla în acest an sub semnul aniversării compozitorului de excepţie. Punctul culminant al „Salzburger Festspiele“ va fi noua înscenare a „Flautului fermecat“ în regia lui Pierre Audi, la pupitrul Filarmonicii din Viena aflându-se Riccardo Muti. La Viena debutează tot în 27 ianuarie un imens spectacol pe tot cuprinsul metropolei austriece „Ein Fest für Mozart“. Expoziţii, numeroase concerte, mai cu seamă cele prezentate pe parcursul „Wiener Festwochen“ din lunile mai şi iunie, prezentări de film şi carte vor face parte din programul Mozart.

Şi alte oraşe oferă un amplu şi interesant program dedicat genialului compozitor: Augsburg, oraşul natal al tatălui lui Mozart, Leopold, Praga, unde în prezenţa compozitorului a avut loc în anul 1787 premeira operei „Don Giovanni“, dar şi la München, Würzburg şi Hamburg.

Pianistul–poet Alfred Brendel a împlinit săptămâna aceasta 75 de ani. Cu acest prilej casa de discuri Philips a realiazt un CD cu o selecţie din cariera sa de peste 5 decenii, întocmită de artist însuşi. Pe disc se găsesc compoziţii de Mozart, Schumann, Schubert sau Liszt. Alfred Brendel s-a născut în Moravia, la 5 ianuarie 1931, a urmat cursurile şcolii la Zagreb, unde a trăit şi grozăviile rãzboiului, primul său concert l-a susţinut apoi la Graz la vârsta de 17 ani. Dupã acest debut strălucit, Brendel, germano-austriac, însă cu înfluenţe italiene precum şi slave, care au marcat fără îndoialã caracterul şi stilul inconfundabil al intepretărilor sale, a devenit un oaspete nelipsit al marilor scene de concert ale lumii, periplul său pe mai multe continente întrerupându-l atunci când vrea să se dedice scrisului sau poeziei. El nu este numai pianist ci şi pictor, poet, totodatã autor de cărţi biografice şi de teoria muzicii, volumul său cel mai apreciat de critici a apărut, mai întâi în versiune englezã, în 1976 sub titlul "Musical thoughts and afterthoughts", iar în limba germană "Nachdenken über Musik", "Reflecţii despre muzică". "Compoziţia este cea care-i indică interpetului ce are de făcut şi nu invers", afirma adesea Brendel.

Oraşul portuar , Patras, pe care locuitorii îl numesc „poarta spre occident a Greciei“ al treilea ca mărime al ţării are titlul de capitală culrtală europeană în 2006. Patras s-a pregătit ca atare să primească vizitatori de pretutindei cu un program în valore de 17,5 milioane de euro. Între cele nu mai puţin de 150 de manifestări se numără expoziţia „Leonardo da Vinci“, numeroase spectacole cu tragedii antice, de poezie şi muzică. Un moment central al evenimentelor îl constitue carnavalul, cu care Patras atrage an de an turişti nu doar din Grecia, şi care anul acesta va dura şase săptămâni, din 21 ianuarie până pe 5 martie.

Unul din cei mai de seamă poeţi şi publicişti canadieni, Irving Layton s-a stins din viaţă în acestă săptămână la vârsta de 93 de ani, răpus după o lungă suferinţă de maladia Alzheimer. Israel Pincu Lazarovitch, sub acest nume s-a născut poetul în 1912 în Târgul Neamţ. Un an mai trâziu a emigrat cu părinţii în Canda unde a crescut într-un cartier sărac din Montreal, St. Urbain Street, devenit însă celebru mai târziu prin povestirile lui Mordecai Richler. Layton a fost un scriitor prolific, mai cu seamă în anii 70 şi 80, publicând peste 40 de volume de-a lungul vieţii, propus în 1982 şi pentru premiul Nobel pentru literatură.

Muzicianul Leonard Cohen, el însuşi poet, căruia Leyton i-a fost profesor în anii 50, devendindu-i apoi mentor şi prieten, spunea în aceste zile: „Irving Layton este cel mai mare poet al nostru, maladia Alzheimer nu a reuşit să-l reducă la tăcere, tot aşa n-o va putea face nici moartea.“

Medana Weident

0 Comments:

Post a Comment

<< Home